Η Ζυθοποιία
Η KEO PLC είναι μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες ζυθοποιίας στην Κύπρο, η άλλη όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο είναι η Φώτος Φωτιάδης Breweries που παράγει την μπύρα Carlsberg. Το 1925, η «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών» (EEΟΟΠ), εισήλθε στην κυπριακή αγορά με την εξαγορά ενός μικρού οινοποιείου στο Πέρα Πεδί, που ήταν ίσως ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Κύπρο, που ανήκε στον WH Τσάπλιν, γιο Βρετανού εμπόρου κρασιού.

Σύνδεσμος του EEΟΟΠ στην Κύπρο ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας, Ν.Π. Λανίτης, που, από την αρχή του είχε ανατεθεί η αποστολή να επιβλέπει την κατασκευή του νέου οινοποιείου στο Πέρα Πεδί. Σύμφωνα με τον κ Λανίτη αποφάσισε μερικά χρόνια αργότερα να καταχωρήσετε μια νέα εταιρεία που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά του στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, στις 15 Φεβρουαρίου 1927, η εταιρεία με την επωνυμία «Κύπριακή Εταιρία Οίνων και Οινοπνευματωδών ποτών Co Ltd» (KEOO) ιδρύθηκε επίσημα με την EEOOΠ ως βασικό μέτοχο. Η εταιρεία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε ΚΕΟ και το λογότυπό της, που αναπτύχθηκε το 1951 έφερε το σύνθημα «Χαίρε και πιει ευ». Ο κ Ν.Ρ. Λανίτης θεωρείται ως ο ιδρυτής της ΚΕΟ και κατά την περίοδο 1927-1952 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Πέτυχε σε εκείνα τα δύσκολα πρώτα χρόνια να μετατρέψει την ΚΕΟ σε μια ισχυρή βιομηχανία οίνου και μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες στην Κύπρο. Το 1935, ένα νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό τέθηκε σε λειτουργία και λίγα χρόνια αργότερα, το εργοστάσιο ζυθοποιίας κατασκευάστηκε σε παρακείμενες εκτάσεις. Από την ίδρυσή της, η εταιρεία ΚΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς παραγωγούς ποτών στην Κύπρο με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή. Αυτή η ποιότητα αναγνωρίστηκε με βραβεία και χρυσά μετάλλια σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία της παραγωγής της μπύρας 
Εκτός από την οινοποίηση η ΚΕΟ είχε θεαματική επιτυχία στην παραγωγή μπύρας τύπου «Pilzen» στην Κύπρο από το 1951. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ζυθοποιείου ΚΕΟ ξεκίνησαν γύρω στο 1937, όταν ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ NΠ Λανίτης πρότεινε τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την εισαγωγή στην επιχείρηση της ζυθοποιίας. Η πρόταση έγινε από το διοικητικό συμβούλιο και πάλι το 1939, αλλά η έλλειψη της εμπειρίας ζυθοποιίας στην Κύπρο και η πλήρης απουσία της αγοράς στην οποία να βασίσει το σχεδιασμό του νέου ζυθοποιείου συν τις συνέπειες του πολέμου είχε μια σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης του 1939. Το 1947 ο Γενικός Διευθυντής, κ Αλέκος Οικονόμου ενημέρωσε το συμβούλιο ότι η συνολική εκτιμώμενη προπολεμική κατανάλωση μπύρας στην Κύπρο δεν υπερβαίνει 4-5000 εκατόλιτρα, και ως επί το πλείστον εισάγονται από την Ευρώπη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έως 9,000 εκατόλιτρα. Η μεγάλη απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαρτίου 1947 και την απόφαση αυτή, προφανώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι η διάσημη μπύρα Pilsener Urkuel ήταν ένα πολύ γνωστό εισαγόμενο εμπορικό σήμα, ανέφερε ότι ΚΕΟ θα "χτίσει ένα ζυθοποιείο για μια ετήσια παραγωγή 15.000 εκατόλιτρα μπύρα τύπου Pilsen". Την ίδια περίοδο γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί μπύρα stout (σύμφωνα με την αρχική απόφαση της εταιρείας) αλλά απέτυχε.


Από το 1957, η ετήσια παραγωγή έφθασε 62.000 εκατόλιτρα. Το 1958, η πρώτη μεγάλη επέκταση του ζυθοποιείου πραγματοποιήθηκε, το οποίο περιλαμβάνει μια δεύτερη 90-hl μονάδα βρασμού, δύο επιπλέον κελάρια ζύμωσης, δύο νέα κελάρια lager, και μια νέα γραμμή εμφιάλωσης 8.000 φιαλών ανά ώρα. Έτσι, επτά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το ζυθοποιείο ΚΕΟ παρήγαγε ένα ετήσιο τζίρο πάνω από τέσσερις φορές της αρχικής χωρητικότητας του.

Από το 1978, η οικονομία του νησιού άρχισε να ανακάμπτει, με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας η κατανάλωση μπύρας αυξήθηκε σταθερά από 133.000 εκατόλιτρα το 1977 με 253,000 εκατόλιτρα το 1986. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΚΕΟ τεθεί σε λειτουργία νέα brew house των 400 hl. Η εισαγωγή της τελευταίας τεχνολογίας και αυστηρών τεχνικών ελέγχου ποιότητας (σε συνδυασμό με την προσήλωση στις παραδοσιακές και δοκιμασμένες τεχνικές ζυθοποιίας) επέφερε τη διεθνή αναγνώριση. Στις 27 Μαρτίου του 1987, ακριβώς σαράντα χρόνια μετά λήφθηκε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη σύσταση του ζυθοποιείου, η μπύρα ΚΕΟ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό εμφιαλωμένης Lager μπύρας στο Burton-on-Trend στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 η ΚΕΟ κατάκτησε ένα μερίδιο της τάξης του 40% του Κοινού της Κύπρου σε μια συνολική αγορά 38 εκατομμύρια λίτρα, ιδιαίτερα στην τουριστική αγορά. Μαζί με την Φώτος Φωτιάδης την άλλη μεγάλη τοπική ζυθοποιία κυριαρχούν στον τομέα "τοπική μπύρα" και μοιράζονται μεταξύ τους σχεδόν το 90% της συνολικής αγοράς.

Οι Μπύρες


Μπύρα ΚΕΟ
Μία lager, που έγινε η τοπική μπύρα της Κύπρου. Για περισσότερο από μισό αιώνα η μπύρα ΚΕΟ είναι στενά συνδεδεμένη με το νησί, όπου ντόπιοι και κυρίως ξένοι επισκέπτες την θεωρούν ως τη γεύση της Κύπρου. Η μπύρα KEO έχει σχεδιαστεί από Τσέχους ζυθοποιούς και βασίζεται σε τσεχικές παραδοσιακές συνταγές μπύρα αλλά ταυτόχρονα προσαρμοσμένες στις τοπικές κλιματικές θερμοκρασίες με μεγάλη έμφαση στην αυστηρή υγιεινή κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τόσο μεγάλη σημασία δίνεται στην συνολική αποστείρωση, που η μπύρα δεν χρειάζεται παστερίωση. Η ΚΕΟ είναι η μόνη μπύρα που παράγεται στο νησί, η οποία εμφιαλώνεται μη παστεριωμένη.



Μπύρα Kappa
Τύπου Pale Lager είναι η προσπάθεια της ΚΕΟ να παρασκευάσει 100% δική της μπύρα βασισμένη στα ίδια ψηλά standards με την μπύρα ΚΕΟ. Δυστυχώς έχει αποτύχει να ανταγωνιστεί την μεγαλύτερη και δημοφιλή αδελφή της και αρκείται απλά στο ρόλο της "δεύτερης μπύρας της ΚΕΟ" ασχέτως αν δεν της υστερεί καθόλου ούτε σε ποιότητα ούτε σε γεύση και άρωμα.

Μεταφρασμένη αναδημοσίευση: Cyprusbeermaniacs.com
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!