Οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι μπύρας στον πλανήτη!

Όταν ο Garrett Oliver έλεγε ότι η μπύρα είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός, δεν αστειευόταν. Αν ψάξετε για αριθμούς παραγωγής, η Κίνα είναι στο νούμερο ένα, αν ψάξετε για κατανάλωση ανά κάτοικο, είναι η Τσεχική Δημοκρατία. Αλλά αν ψάχνετε για ποιότητα, καινοτομία, στη συνολική σκηνή, οι αριθμοί δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε, δεδομένου της ταχείας αλλαγής της βιομηχανίας κατά την τελευταία δεκαετία. Καταγράφοντας στατιστικά, βιβλία ιστορίας, και μπαρ (προφανώς) η κατάληξη είναι μια λίστα με τις χώρες που περήφανα καταναλώνουν περισσότερο μπύρα στην εποχή μας.

13. Ιρλανδία
Σίγουρα, πίνοντας μπύρα σε μια παμπ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό όταν περιγράφουμε την Ιρλανδική κουλτούρα. Και ενώ η χώρα αριθμείται στην κατάταξη κατανάλωσης μπύρας ανά κάτοικο, η έκρηξη των ζυθοποιείων αποτελεί μια πρόσφατη εξέλιξη. Πριν από λιγότερο μια δεκαετία, υπήρχαν μόλις πέντε ζυθοποιίες στην αγορά, αλλά σήμερα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 50 νεοεισερχόμενους, μερικές όπως οι White Hag, Galway Bay Brewery, και Trouble Brewing δημιούργησαν ένα μονοπάτι ώστε να λατρευτεί η μπύρα στο Σμαραγδένιο Νησί. Το 2013, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με τη θέσπιση νέων νόμων που δημιουργούν κίνητρα ώστε να υπάρξει εκπαίδευση για τους επίδοξους ζυθοποιους, οι οποίοι λίγο πολύ εξασφαλίζουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί.

12. Νέα Ζηλανδία
Η καλή τύχη στον κλάδο της Γεωργίας στην Νέα Ζηλανδία βοήθησε στο να είναι μια απο τις πιο γρήγορα ανοδικές χώρες στην ζυθοποιία στον κόσμο. Ήδη γνωστή για την παραγωγή κριθαριού, λυκίσκου, και εσπεριδοειδών με αυτόχθονες ποικιλίες, κατέχουν ένα τεράστιο ρόλο στην ικανότητά τους να ανταγωνιστούν με μερικές από τις πιο δημοφιλής χώρες στην αγορά. Δεν είναι μόνο οι ΙΡΑ, όμως. διεθνώς λατρεύτηκαν οι Kiwi, Yeastie Boys, 8 Wired, Liberty Brewing, Tuatara Brewery, και Moa Brewing που έχουν εκτιναχτεί στη δημοτικότητα για όλα τα στυλ της μπύρας από Saisons έως Stouts.

11. Σουηδία
Η κουλτούρα της μπύρας στην Σουηδία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, παρόλο που οι τοπικοί νόμοι απαγορεύουν την πώληση μπύρας πάνω από 3,5% ABV, εκτός των κρατικών ελεγχόμενων καταστημάτων, που σημαίνει ότι τα τοπικά ζυθοποιεία έχουν περιορισμένα αποθέματα παρασκευής για το εσωτερικό της χώρας. Φαινομενικά, νέες ζυθοποιίες εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν και να τραβάνε την διεθνής προσοχή, συμπεριλαμβανομένου της Nya Carnegiebryggeriet, ένα αδελφικό ζυθοποιείο που άνοιξε σε συνεργασία με την Brooklyn Brewery.


10. Ιταλία
Χάρη στην αγάπη της χώρας στο κρασί, οι ζυθοποιοί είχαν ελάχιστη έως καθόλου στήριξη σε παροχή κινήτρων κουλτούρας της μπύρας. Ακόμα κι έτσι, τα πράγματα έχουν λάβει μια απότομη στροφή προς τα πάνω κατά την τελευταία δεκαετία και διαπιστώνεται μια πραγματική έκρηξη στους μικροζυθοποιούς. Τοπικές και διεθνώς αναγνωρισμένες ζυθοποιίες όπως η del Ducato, LoverBeer, και del Borgo εγκαινιάζουν μια εποχή αλλαγών, με πολύπλοκες, καινοτόμες προσεγγίσεις σε παραδοσιακές μορφές, και παράλληλα ανεμπόδιστες από την παραδοσιακή βάση ζυθοποιίας.




9. Νορβηγία
Τα μπαρ της Νορβηγίας έχουν μια παράξενη ικανότητα να επιμελούνται μερικές από τις καλύτερες λίστες μπυρών στον πλανήτη. Αυτό βοήθησε να προκληθεί ένα κίνημα craft μπύρας εντός της χώρας, με ζυθοποιίες όπως η Nøgne Ø να ανοίγει το δρόμο για σε νέους αστέρες. Στο site RateBeer περιλαμβάνονται η Fjell Bryggeri και η Lindheim Ølkompani ως δύο από τις καλύτερες νέες ζυθοποιίες στον κόσμο για το 2015, όπου με τις ΗΠΑ καταλαμβάνουν την κορυφή στον κατάλογο.

8. Ολλανδία
Η Διεθνής φήμη στην μπύρα για τις Κάτω Χώρες βασίζεται κυρίως στη Heineken (και τη θυγατρική της ζυθοποιίας Amstel), αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες. Η Ολλανδία κατέχει τις 2 απο τις 10 Trappist ζυθοποιίες στον κόσμο. Μικροζυθοποιίες όπως η Brouwerij Emelisse και Brouwerij de Molen είναι απο τις πιο λατρευτές στην Ολλανδία, και περιλαμβάνονται στις κορυφαίες παγκοσμίως.



7. Καναδάς
Για χρόνια, η παράδοση μπύρας στον Καναδά αποτελούνταν από ξανθές μπύρες τύπου lager αποκλειστικά από macrobrewers. Αλλά, όπως και οι γείτονές τους στο Νότο, ο Καναδάς κέρδισε ένα έντονο κύμα μικροζυθοποιίας στις αρχές της δεκαετίας του '80, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Σχεδόν οι μισές από τις κορυφαίες μπύρες στη χώρα προέρχονται από την επαρχία, συμπεριλαμβανομένων των Unibroue, Dieu du Ciel, και McAuslan.



6. Ιαπωνία
Με γνωστά στην εγχώρια αγορά ως ji-Biru ("τοπική μπύρα") ή kurafuto BIA ("καλή μπύρα"), οι μικροζυθοποιοί έχουν απογειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν οι περιορισμοί της κυβέρνησης για ζυθοποιία ήταν χαλαροί. Από τότε, δεν έχει υπάρξει κανένα όριο για τα στυλ της μπύρας, που κυμαίνονται από τη βελγική witbier μέχρι την hoppy IPA και Coffee Stouts από ζυθοποιίες όπως η Kiuchi Brewery και η Echigo Biru. Οι Ιαπωνικές μικροζυθοποιίες είναι συνήθως νικητές στο International Brewing Awards, και, τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί δραματικά χάρη στη δημοτικότητα και την αύξηση της παραγωγής.

5. Δανία
Τα στυλ μπύρας της Δανίας δεν ήταν τόσο δημοφιλής εκτός των συνόρων της όπως του Βελγίου ή η Γερμανίας, παρόλα αυτά η ζυθοποιία Mikkeller, της οποίας η παρουσία έχει κάνει πολλά ώστε να ανυψώσει τη Δανία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, κρατάει ψηλά την χώρα. Μαζί με άλλα δημοφιλή μικρά ζυθοποιεία, όπως η To Øl, καθιστούν φυσιολογικό το ότι η Δανία εκπροσωπείται στους καταλόγους των καλύτερων beer-bar σε όλο τον κόσμο και στην κορυφή λιστών με ratings.

4. Γερμανία
Η Γερμανία κατατάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες στον κόσμο για τον όγκο παραγωγής μπύρας και στο νούμερο 3 για κατανάλωση μπύρας ανά κάτοικο. Ακόμη και να εξαιρέσουμε τους αριθμούς, είναι εναντίον του νόμου να φτιάχνουν κακή μπύρα σύμφωνα και με τον Reinheitsgebot. Στυλοβάτες όπως η Ayinger εξακολουθούν να παρέχουν μπύρες που θεωρούνται πρότυπα για το στυλ τους, και ιστορικά ζυθοποιεία, όπως η Riegele, διατηρούν τα τοπικά στυλ κρατώντας τα ζωντανά παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος έξω από τη χώρα.


3. Ηνωμένο Βασίλειο
Η Craft μπύρα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο αναπτυσσόμενη, είναι εκρήγνυται. Αργές αλλά σταθερή αλλαγές στη νομοθεσία έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό ζυθοποιίων στη χώρα από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην πρόοδο της τεχνολογίας και των επενδύσεων στη βιομηχανία μέχρι την παραγωγή λυκίσκου. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον για τον μεγαλύτερο αριθμό ζυθοποιίων στον κόσμο, με καινοτόμες, όπως η Wild Beer Co, η Kernel, Beavertown, και η Harviestoun έχουν αρχίσει να μεταδίδουν στους νεότερους χρήστες διαφορετικά πράγματα πέρα απο τις ξανθές μπύρες τύπου lager που έχουν κυριαρχήσει στις παμπ για δεκαετίες. Πλέον, μαζί με το Βέλγιο και τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από το ιστορικότερους πυρήνες στην δημιουργία στυλ που λειτουργεί ως πυλώνας για τη σύγχρονη μπύρα.

2. Ηνωμένες Πολιτείες
Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στην μπύρα σήμερα. Οι Ζυθοποιίες ανοίγουν σε ποσοστό 1,5 ανά ημέρα, Το αμερικανικό στυλ ζυθοποιίας είναι τόσο δημοφιλές και σε άλλες χώρες, κάνοντας πασίγνωστες ζυθοποιίες να επεκτείνονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Stone με ένα ζυθοποιείο στο Βερολίνο και την Brooklyn Brewery στη Σουηδία. Ζυθοποιίες όπως η Hill Farmstead, η Russian River, και η 3 Floyds έχουν εισέλθει στα ανώτερα στρώματα της παγκοσμίως κατάταξης ζυθοποιίας, και η πρωτοφανής έκρηξη κουλτούρας της μπύρας στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.



1. Βέλγιο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτίμηση της βελγικής μπύρας δεν έχει εξασθενίσει στο παραμικρό, χάρη σε μάρκες όπως οι Kwak, Rodenbach, Gulden Draak, Chimay, Cantillon, Tilquin, και Brasserie Dupont. Χάρη κυρίως στις τεχνικές της βελγικής ζυθοποιίας, τα στυλ είναι ακόμη ευρέως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς και τις μεθόδους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων την ζύμωση στη φιάλη, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Αλλά πέρα από αυτό, σύγχρονες ζυθοποιίες όπως οι de la Senne, Alvinne, και η Hof ten Dormaal έχουν κρατήσει τα πράγματα φρέσκα στη χώρα μέσω της αύξησης των παραδοσιακών στυλ, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και υλικά.

Μετάφραση: Thrillist.com
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!